Mentálhigiénés Csoport

Tevékenység: pszichiátriai ellátás és gondozás, mentálhigiéne, pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia. Eger, Arany J. u. 20/a

Pánikbetegség

A pánikbetegség jellegzetesen a 20. és a 30. életév között kezdődik, nők között háromszor olyan gyakori, mint férfiak között. Előfordulási gyakorisága: 2-4%. A pánikszindróma kialakulásában alapvető kulcsélmény szinte minden betegnél feltárható, legtöbb esetben közeli hozzátartozó halála vagy baleset, mely súlyos katasztrófa-élményként kapcsolódhat a betegeknél bizonyos testi érzetekhez.

A pánikroham során az alábbi tünetek közül több is hirtelen jelentkezik és a tünetek intenzitása gyorsan fokozódik: heves szívdobogás, izzadás, remegés, légszomj, mellkasi nyomás érzés, szédülés, ájulás érzése, hányinger, hideg vagy meleg hullám, valamint idegenszerű érzés, zsibbadás, érzéketlenség, a megőrüléstől, ájulástól, kontroll elvesztésétől vagy infarktustól való kifejezett halálfélelem. A pánikroham alatt a tünetek percek alatt elérik intenzitásuk maximumát, maga a roham általában 10-20 percig tart.

A pánikroham során a betegek vagy a beteg környezetében lévők a heves tünetek miatt ügyeletes orvost, mentőket szoktak hívni, különösen a betegség kezdetekor. Mire az ügyeletes orvos vagy mentők odaérnek, a rosszullét többnyire már le is zajlik, mert a beteg megnyugszik a segítség érkezésének hírére. A roham után a betegek fáradtnak, kimerültnek érzik magukat. A betegek általában számos kivizsgáláson eshetnek át, mire először pszichiáterhez kerülnek, gyakran kardiológiai, neurológiai, pulmonológiai negatív lelet után merül fel a pánikzavar diagnózisa.

Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a rohamok ismételten megjelennek, és az újabb rohamoktól való félelem kialakul. A pánikbetegség gyakran társul agorafóbiával, de előfordul önmagában is. A pánikzavarban szenvedő betegek számára nagy félelmet okoz a roham során megtapasztalt halálfélelem és kontrollvesztettség érzése, ezért hamar kialakul a félelem magától a pánik roham állapotától.

A pánikzavar kezelésének két legfontosabb eszköze a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia, leginkább a kognitív viselkedés terápia. E kettő kombinációjával a betegek 70-80%-ban néhány héten belül jelentős javulás tapasztalható. A gyógyszeres kezelést az orvos utasításai alapján, de minimum 1-2 évig folytatni kell, az elhagyásnak is fokozatosnak kell lenni, hogy a visszaesést megakadályozzuk.

A kognitív pszichoterápia során alapvető a pánikroham keletkezésének megértése: az enyhe szorongás, aktiváltság jeleinek veszéllyé, közelgő katasztrófa előjelévé minősítése, ami vészreakciót, elsősorban légzésfokozódást vált ki, s önrontó kör révén tovább fokozza a tüneteket. A kulcsélmény feldolgozása, a relaxáció és a légzéskontroll elsajátítása és alkalmazása is a terápia része.

Főoldal

Az oldal összefoglalása

Elérhetőség

Jöjjön el hozzánk

Bemutatkozás

Néhány szóban intézményünkről

Munkatársaink

Ismerje meg pszichológusainkat pszichoterapeutáinkat és pszichiátereinket

Tevékenység

Itt megtudhatja mit ajánlunk önnek

Készítette: Kovács Kázmér